Форум за туризъм и пътешествия

Форум на портал "Нашето отечество България"
Дата и час: 07 Окт 2022 11:07

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Подготовка и снимане на екскурзия в топло време.
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2008 21:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2008 14:10
Мнения: 234
Местоположение: България, София
Част І

Тази статия е писана преди време. Тя се отнася до температура до 10С и се надявам да е полезна и през зимата на тези, които ще пътуват до топли държави. Впоследствие ще напиша и особенстите при снимаме през студения сезон.

Тези съвети са плод на моя и на други хора опит, на мои и на чужди грешки или добри решения, хрумвания, щастливи случайности.
Понеже топлият сезон на практика е все още тук, реших, че е полезно да споделя известно количество опит, за да дам поне база за разсъждения и решения на решилите да пътуват. Защото екскурзията е едно разстройващо семейния, а и личния бюджет начинание, ще разгледам нещата и откъм финансовата страна – все пак, много от нас дават свои пари в екскурзията. Нека тези пари да бъдат вложени, а не изхарчени!
Екскурзията започва от вкъщи. Доверете се на фирма, коята е отдавна на пазара. Не се блазнете от примамливи обещания за спане в 4 или 5 – звездни хотели “само за…лева” ! Навсякъде сиренето е с пари и никой не чака вас, та да ви постила и килимче пред хотела си, където да спите “почти безплатно”. Платете си спокойствието и приятното прекарване! Платете си – ще имате очи и да недоволствате, и да претендирате!
След като уговорите и платите екскурзията, започнете поне месец по-рано с подготовката. Така тя няма да Ви дотежи, ще сте спокойни и като резултат от това ще изпуснете и забравите по-малко неща.
Решете защо искате да отидете на екскурзия! Понеже статията е насочена към снимащите братя, ще приема, че това е една от целите на екскурзията. Така или иначе ще снимате и архитектура и обекти в екстериор. Напишете си на един лист градовете, които ще посетите, след което в интернет или в библиотека потърсете забележителностите на тези градове. Много от истинските забележителности не са туристически атракции. Ако сред познатите Ви има архитект, поканете го на гости и поговорете с него. Ще получите много добри съвети и препоръки. Добре ще е да си ги запишете. Ако имате диктофон – още по-добре. Ако въпрпосният архитект Ви е приятел, сам ще предложи да свърши малко работа за проучването Ви. Не му отказвайте, а веднага се съгласете с благодарност!!! Неговото КПД в тази област е несравнимо по-голямо от Вашето! Освен това, ето повод да се видите, пийнете по напитка, проведете приятен разговор и като цяло се отпуснете и прекарате добре. Отвсякъде погледнато си е “далавера”! Преснимайте или принтирайте материалите, които намерите. Записвайте си! Мозъкът е за да се мисли!
Купете си карти на градовете, в които ще ходите. В много от архитектурните справочници има и адреси на арх. забележителности. Намерете ги на картата и ги отбележете. С час – час и половина труд вкъщи ще си спестите часове ходене, нерви и питане. Всички църкви, катедрали и джамии са насочени на изток. Създайте си общо впечатление за града, доколко нагъсто са сградите и как са ориентирани улиците. Това ще Ви помогне при избора на обективи. Картите са ориентирани с горната си страна на север, долната – юг, лявата – запад, дясната – изток, освен, ако не е указано друго. През лятото в северното полукълбо, Слънцето изгрява от сравнително чист изток и залязва на сравнително чист запад. Ако ще пътувате в южното полукълбо, имайте предвид, че Слънцето ще изгрява от североизток и ще залязва на северозапад. Колкото по на юг пътувате, толкова по-изразено ще е това. Разглеждайки картата се съобразете с това. Картите казват много. Разглеждайте ги в свободното си време, дори да нямате нужда от това. Ако ще снимате до водна повърхност, набавете поляризационен филтър. Ултравиолетов филтър е меко казано “задължително” да имате. Обърнете внимание на компенсацията на скорост или бленда при използването на поляризационен филтър! Ако не знаете необходимата стойност, отворете бленда и половина. За снимки в интериор на лента и без светкавица, ще Ви е нужен конверсионен филтър. Ако нямате такъв, а имате второ тяло, а предвиждате доста интериорни снимки, заредете го с филм, балансиран за топло осветление (3200 К, Tungsten). В цифровите фотоапарати този проблем е решен с настройката на белия баланс. Имайте предвид, че с такъв филм можете да снимате само на осветление от ел. крушка с волфрамова жичка и нощни градски снимки. Никаква светкавица, никакви дневни външни снимки. Ще станат сини.
Набавете си удобна и здрава фото чанта. Добре ще е да има място в нея за материалите и картата на града. Ако не можете да си позволите фото чанта или да намерите такава от познат, много Ви препоръчвам да намерите калъф за апарата или сак за камерата. Атаката на прахоляка към тях ще е брутална, а и ще се блъскате с други туристи. Предпазете техниката си! Без нея ще имате само субективни, избледняващи спомени!
Набавете си малък триножник и жило. Ако ще правите интериорни снимки и е забранено използването на светкавица, тези две нещица ще са Ви от огромна полза. Под “малък триножник” визирам наистина малък. Има такива с огъващи се крачета и дълги 10 – 15 сантиметра. Леки и миниатюрни. Повече в 99.9 % от случаите няма да Ви е необходимо.
Купете си още поне 50% от заплануваното филми или карти памет (касети за камерата) и батерии. Дори да ги върнете, нищо не губите, а цените им в туристическите градове са потискащи. Ако започнете по-отрано подготовката, ще приемете това финансово вложение по-леко. Ако техниката Ви работи само с battery pack и няма възможност за обикновени батерии – купете си още един. Скъпичко е, но помислете си колко средства влагате. И едно скапване на захранването до какви драми ще доведе. Предпазете се!
Ако не сте използвали дълго апарата си, проверете го в ателие за поправка, или купете евтин филм и го изщракайте. Ако всичко след промивката е наред – няма преекспонирани, няма осветени, няма безфокусни кадри, в общи линии всичко е наред. При този тест изложете апарата на силна светлина, като махнете капачката на обектива и насочите обектива към светлината за около 15 минути. После поставете капачката и превъртете позата. Ако механиката изисква да се направи снимка, отново при сложена капачка и в тъмна стая (банята) натиснете спусъка и превъртете позата. Този елементарeн тест ще Ви покаже, доколко наред е непропускащата светлина механика на затвора на апарата. Популярна е като “перде”. Ако впоследствие този кадър е макар и малко осветен, търсете друг апарат. Не се занимавайте с ремонти!!! Потърсете друг апарат!!! Едно от местата, където в София могат да прегледат апарата Ви е “Camera Classics Ltd” на ул. “Сердика” 26 – улицата вдясно на Дома на Киното, който е до Централни Хали. Не възприемайте това като реклама – просто аз ходя там.
Ако не сте ужасяващ маниак, два варио обектива ще задоволят нуждите Ви – широк-нормален и нормален-дългофокусен. Проверявайки апарата, проверете и тях! Ако Ви се намира сенник – добре дошъл, ако не – използвайте едната си ръка. Финансовото вложение не е особено оправдано. Удобство е, но не е необходимост, след като не Ви е трябвал досега.
Преценете доколко Ви е необходима светкавица или осветление за камерата. Ако имате – задължително ги вземете, ако нямата, но може приятел да Ви заеме – вземете. Ако единствения изход е да купите, имайте предвид, че ще ги използвате само за просветка. В музеи, галерии и други подобни , ще сте щастливи, ако въобще Ви позволят да снимате, а не си помисляйте да използвате светкавица! Това няма как да остане незабелязано и ще Ви навлече такива проблеми, каквито Ви е трудно да си представите. В такива случаи, малък статив и жило са незаменими помощници. НЕЗАМЕНИМИ !!!
Светломер! Не забравяйте този малък уред! Ако е вграден в апарата и мери през обектива – добре. Ако не мери през обектива, а е на тялото или пък въобще липсва, набавете си! Имайте предвид, че той също работи с батерии!
Хвърлете няколко консерви в багажа. Естествено не шкембе чорба! Всяка нация има специфична кухня и ако тя не Ви понесе, ще бъдете готов. Не си заслужава да изкарате 1 ден с болки в стомаха!
Ако заминавате с детето си, купете му една “сапунерка”. Това ще е преживяване за него, а и ще го научите на нещо. Доставете му това удоволствие. После, като показва снимките, които е направило само, ще искри от гордост, а Вие от щастие. И всичко това може да е под 50 лева. Както и да се погледне – струва си!
Съобразявайки се с цялото информационно натрупване преди екскурзията, направете принципен сценарий за фотосите си. Напишете го!!! Можете ли да го напишете, снимането няма да Ви е проблем като гледни точки, ракурси, осветление и кадриране! Не подценявайте написването –то ще издигне труда Ви няколко стъпала по-високо, въпреки че може сега това да Ви се вижда смешно!!! С риск да стана досаден, пак ще Ви посъветвам – ако не знаете какво да напишете на спокойствие, как ще знаете какво искате от снимките си, когато няма да има около Вас спокойствие, а само дърдорещи и бутащи се хора и досадници, които ще Ви обясняват за себе си (винаги ги има)!!!
Това са в общи линии съветите преди пътуването. Подготвяйте се отрано и обръщайте внимание на детайлите! “Дяволът е в детайлите”!!!

_________________
"Navigare necessit est"
Българска архитектура, фолклор, планини, пещери, Черноморие, защитени територии


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Подготовка и снимане на екскурзия в топло време.
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2008 21:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2008 14:10
Мнения: 234
Местоположение: България, София
Част ІІ

Та, като цитирах английската поговорка “Дяволът е в детайлите”, помислете с какъв ръчен багаж ще пътувате. Ако пътувате със самолет, фото техника няма да Ви трябва. Ако пътувате, както в повечето случаи, с автобус, преценете доколко си струва ,освен ръчния багаж да имате фото чанта, която да пазите през целия път, а и каква част от пътя ще е през нощта. Аз вземам техниката при себе си. Но пък от друга страна през време на пътуването се храня минимално, така че фото чантата ми е най -големия багаж. Струва си да се щракне някое, ако не интересно, то поне приятно кадърче в почивките.
Напишете на лист марката, модела и серийния номер на тялото (телата), обективите, светкавицата и камерата, които носите. Консултирайте се с водача (на екскурзията, а не шофьора) и освен ако не е забранено, ги впишете в декларацията си. Особено ако минавате през Сърбия или друга сходна държава! Когато минавате граница, не снимайте. Някъде е забранено, а някъде митничарите се лигавят и унищожават филма.
След като пристигнете и се настаните, ако имате време, припомнете си материалите и картите за обектите на първите снимки. Направете това след като се настаните в хотела и научите програмата за екскурзията. Тогава подготовката за снимки ще е пълноценна. При възможност, направете разходка из града в който сте, естествено с апарат. Ако това е надвечер, когато тълпите туристи са изчезнали и хората са се поуспокоили, когато светлината багри с топли тонове града можете да направите прекрасни кадри, да се запознаете общо с града, въобще да се освежите след пътуването, а накрая, ако сте с компания приятели, приятелка или семейство, да пийнете по бира. Разглеждайте хората, които ходят по улиците. Те ще Ви кажат много и ще се адаптирате към държавата, културата и манталитета много по-бързо и лесно.
Горещо Ви съветвам при пристигане в нов град, първо да намерите туристическо бюро. Във всяка уважаваща себе си държава, във всеки неин град има такова. Оттам ще може да вземете (в повечето случаи безплатно) пригодена за туристи карта на града. По нея ще се ориентирате несравнимо по-лесно и няма да сте зависим от групата с която сте. А това, вярвайте ми, е голямо предимствмо!!! Ето стъпките,които Ви препоръчвам хронологично при слизане в нов град:
1. Разберете в колко часа трябва да се върнете!
2. Запишете улиците на най-близкото голямо кръстовище!
3. Намерете туристическото бюро и си набавете от него карта. Ако няма (което не ми се е случвало), използвайте вашата. Ако нямате карта, купете си от първата книжарница!
4. Тръгнете в обратна на групата посока!
5. След 100 метра спрете, начертайте си маршрута на картата, сгънете я удобно за носене, извадете апарата и се забавлявайте!
Не забравяйте, че в колкото и богата държава да сте, крадци има навсякъде. Няма значение, дали сте с DSLR NIKON или съветски апарат за под 50 лв. За крадците фотоапарата е скъпа вещ и първо я атакуват, а после я оценяват. От това имам личен опит в Италия, въпреки че съм висок и доста едър.
Носете си личните документи и парите във вътрешен джоб с цип. Осигурете си спокойствието, за да се насладите на прекарването.
Носете поне 2 резервни филма на ден над заплануваното.
Ако можете, зареждайте батериите си всяка вечер.
Изщраканите филми прибирайте в кутийката с листче с опис, а нея в торбичка и направо в багажа на дъното. Ще Ви трябват чак в България.
Прибирайте изсниманата лента изцяло в касетката и не оставяйте малко парченце навън. Рискувате по невнимание пак да я заредите във фотоапарата.
Съобразявайте се със спецификата на националната кухня. Не рискувайте 1 ден да прекарате със стомашни болки. Използвайте консервите, които носите. Това не е срамно! Това е предвидливо! Ако възникне непредвидена неприятност, купувайте и яжте само консерви и сухари. Тези съвети са за хора със слаби стомаси, но съгласете се, че не може да отидете където и да е , а да си оставите стомаха вкъщи!
Не се подлъгвайте по предложения за нощни преживявания, освен ако това не е целта Ви. На другия ден ще сте недоспал, обеднял и махмурлия – в най-добрия случай. А това не кореспондира с намерението за хубави снимки.
При желание за снимане в религиозна сграда – катедрала, църква, баптистерий и др., винаги искайте разрешение от свещеник или уредник. Дори да не знаете език, като им покажете апарата, ще Ви разберат.Не се водете по чужд акъл. Използвайте Вашия! В никакъв случай не използвайте светкавица и говорете минимално! Уважавайте хората, които имат нужда да общуват с Бога! Тяхната причина да са в Божия храм е много по-сериозна, отколкото Вашата! Уважавайте хората, усмихвайте се и ще получите разрешение да снимате и на забранени места. Не се осланяйте на водача на групата! Попитайте или помолете лично. Дори да не знаете език. Така ще предадете лично послание, а не въпрос за принципна възможност, както би се възприело от екскурзовода. Гарантирам Ви го!
При интересни обекти за снимане, отрано се отдалечете малко от групата. Така ще бъдете малко по-свободен, а и хората ще Ви възприемат по-сериозно и няма да Ви пречат.
Груба грешка е при снимане с камера да се използва вариото в процеса на снимане. Използвайте го само , когато се налага. Ако искате да покажете сграда и после детайл от нея, заснемете общ план на обекта, спрете записа, кадрирайте с вариото и заснемете детайла. Използвайте варио в кадър, само след като добре сте премислили и видели през камерата цялото вътрешнокадрово движение. Ако не Ви харесва, потърсете друго решение. Не прибързвайте, освен ако не сте назад с времето!
Движете камерата бавно! В противен случай ще докарате световъртеж на гледащия записите Ви.
И един малко комичен съвет – внимавайте кога камерата снима и кога не, за да не се приберете с половин час запис на ходещите Ви крака. Това съм го виждал! За радост не от мен направено!
Не снимайте пряко срещу Слънцето! CCD-то може да се повреди!
Внимавайте да не попадне лазерен лъч върху CCD-то. Това може да е последното нещо, което ще заснеме!
Не гледайте през фотоапарата в Слънцето! Може да Ви се наруши зрението за известно време!
Ако сте начинаещ, нагласете техниката на автоматичен режим, като внимавате за светкавицата, когато сте в храм!
Ако може, завържете със здрав и тънък шнур капачките на обективите (при камерите това е масова опция) и ги слагайте всеки път, когато спрете да снимате! Пазейки техниката, обезпечавате и спомените си!
Апарат или камера – дръжте ги стабилно, но не напрегнато! Ако са нови, правете “сухи” тренировки вкъщи, за да се научите да не трепкате всеки път, когато натиснете спусъка!
Съобразете натискането на спусъка на фотоапарата с дишането и сърдечния си ритъм. Снимайте, когато сте издишал и след удар на сърцето си. Ще усетите пулса си, ако за няколко секунди спрете да дишате. Подпрете левия си лакът на тялото. Така ще имате стабилна опора, съобразена с физическата пулсация на тялото. Натискайте спусъка меко, но категорично.
Носете си шапка! В противен случай, при силно Слънце, рискувате да прекарате половината от деня, седейки на сянка. А такъв “спомен” ще Ви се иска да забравите!
Не щадете лента! Ако свършите лентите, купете си! Ако сте предвидлив и усетите такава вероятност, преди да е станало късно, започнете да се оглеждате за магазини или фотомагазини с промоции. Може да намерите ленти със себестойност по-ниска от тази в България, при добър късмет обаче. Задължително вижте срока им на годност и съобразете решението си с него. Не рискувайте да дадете парите си за негодни ленти! В никакъв случай не давайте парите си за ленти с изтекъл срок на годност, колкото и да Ви уверяват, че са съхранявани в хладилник!!! Не приемайте лента, свалена от витрина, дори да е в срок на годност!!! Слънцето я е унищожило!!! Преди да платите лентата, огледайте внимателно кутийката! Ако забележите следи от избеляване, върнете лентата и поискайте друга! Огледайте и нея! Избеляването на кутийката е сигурен признак, че лентата е била подложена на слънчеви лъчи!!!
Когато пътувате със самолет, имайте предвид, че рентгена на летището може да увреди лентите Ви. Минете ги като ръчен багаж, или ги сложете в метална кутия. Съобразете решението си с факта, че кутията може да се възприеме като заплаха за сигурността на полета и да си навлечете тежки неприятности.
Това са, в общи линии, моите съвети и препоръки, с които може да се съобразите или не при плануването и осъществяването на екскурзия. Каквото да приемете или отхвърлите, аргументирайте решението пред себе си. Подхождайте интелигентно и внимателно. Обърнете предварително внимание на детайлите, защото “дяволът е в детайлите”!

_________________
"Navigare necessit est"
Българска архитектура, фолклор, планини, пещери, Черноморие, защитени територии


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Подготовка и снимане на екскурзия в топло време.
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2008 21:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2008 14:10
Мнения: 234
Местоположение: България, София
Скоро на това място ще добавя и особеностите при снимане през студения сезон.

_________________
"Navigare necessit est"
Българска архитектура, фолклор, планини, пещери, Черноморие, защитени територии


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: web-hosting.bg