Форум за туризъм и пътешествия

Форум на портал "Нашето отечество България"
Дата и час: 04 Окт 2023 21:33

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пивоварство и спиртоварство в Бъггария 1887-1911г.
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2011 23:35 
Offline

Регистриран на: 13 Сеп 2008 19:18
Мнения: 29
Във връзка с темата Първата бира на България ми хрумна да споделя информацията, която открих за пивоварството и спиртоварството в България в периода 1887-1911г. Публикувана е в глава LXI на сборника на БАН „Стопанска България” през 1911г. Авторът е Кирил Г. Попов и е издадена през 1916г. в София:

ГЛАВА LXI. ПИВОВАРСТВО И СПИРТОВАРСТВО
(Покровителствана индустрия)


502. Общи сведения. Като индустрии, имащи органическа връзка с главното производство на страната - земеделието, и като такива, задоволяващи един широко разпространен обичай за употребление на спиртни питиета, пивоварството и спиртоварството са намерили добра почва в България.
Пивоварната индустрия е израстнала като резултат на развиващия се вкус към пивото и намалението и поскъпването на виното вследствие филоксерата. Поради това тя не е имала нужда от протекцията на държавата и се е появила преди въвеждането на тая протекция.
Спиртоварната индустрия последва наскоро след пивоварната.
Първата пивоварна фабрика е основана в 1878 г. в гр. Русе.
Първата спиртоварна фабрика е основана в 1883 год. в с. Княжево. През същата година е основана и фабриката в с. Катуница, Пловдивско.

(Като пише „Първата” авторът има предвид „Първата след Освобождението”, затова за фабриката в Русе „Св. Петка” е посочена като година на основаването – годината на Освобождението 1878, макар че за съществуването й има сведения още от 1868г.; По същата причина авторът пренебрегва и фабриката за алкохолни напитки на Г. Петру в Русе, за чието създаване се сочи 1870г. – бележка от администраторите на „Нашето отечество България”)


503. Брой и местонахождение. Спиртоварните индустриални заведения, всички покровителствани от държавата, са били в края на 1911 год. на брой 7, а пивоварните - 17.
Пивоварната и спиртоварната индустрии са пръснати в различни места в цяла България. Големите градове и близките до тях местности са главните центрове на тия индустрии.
Пивоварни фабрики има по 2 в градовете София и Русе и по 1 в градовете Лом, Самоков, Пловдив, Плевен, Търново, Габрово, Горна Оряховица, Стара Загара, Сливен, Шумен, Варна и селата Княжево и Коматево (до Пловдивъ).
Спиртоварни фабрики има 2 в с. Катуница (до Пловдив) по една в градовете Видин, Русе и Пловдив и в селата Княжево и Мездра. Развитието на тая индустрия се вижда от следните данни:

Изображение
*) Само за 16 заведения
**) Заедно с фабрика за винарство

Значително по-голяма се явява пивоварната индустрия. Обаче спиртоварната, като по-нова, се е развивала по-бързо.


504. Големина. Пивоварната и спиртоварната индустрия броят също тъй едни от най-крупните индустриални заведения в България.
Сръдният вложен имобилизиран капитал, който се пада на едно от тия заведения, е бил:

Изображение

Реалната обаче големина на заведенията се вижда от следните данни (1909 год.).

Изображение

Изглежда, че спиртоварството представя по-едри индустриални предприятия от пивоварството.
От целия капитал 60% е местен, а остатъкът - 40% чуждестранен, и то (1909 г.) само в спиртната индустрия (482,500 лева). В пивоварната индустрия няма вложен чужд капитал.


505. Производство. През 1911 год. стойността на спиртоварното и пивоварното производство е възлизало респективно на 8,284,864 лв. и 3,568,363 лв.
Производството през 1909 година е било:

Изображение

Стойността на употребените сурови материали през същата 1909 г. възлиза, както следва:

Изображение

От това следва да се заключи, че спиртоварната и пивоварната индустрия преработват предимно мастни материали. Чужди сурови материали внасяни за пивоварството са главно хмел и малц и за спиртоварството - царевица.


506. Производствен баланс. Производственият баланс на пивоварството и спиртоварството през 1909 год. е бил:

Изображение

Остатъкът съставя чистата печалба на предприятието заедно с амортизацията и лихвите на капитала и възнаграждението за управлението.
Тоя остатък за пивоварството съставя 21,9% от вложения капитал, а за спиртоварството 0,41%. Твърде малкият % за спиртоварството сочи, че през тая година споменатата индустрия е имала загуба.


507. Употребление на производство. Цялото производство на спиртоварната и пивоварната индустрия се употребява в страната за мастна консумация. Правеният опит да се пласира българското пиво на турския пазар (Цариград) се оказа до сега несполучлив.
Това производство обаче е недостатъчно да задоволи мастния пазар. Последният все още продължава да се попълва от чуждия внос, който възлиза средно годишно, както следва:

Изображение

Развитието на бирената индустрия у нас се схваща твърде ясно от тия числа. Те показват, че нашата индустрия е успала вече да завладее изцяло мастния пазар. Същото е и със спиртоварната индустрия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Превод: web-hosting.bg